F16 vs Darth Vaders Tie Fighter: Hvem vinder den atmosfæriske dogfight?

4. maj er officiel Star Wars dag, og det skal selvfølgelig markeres! Vi har derfor bedt teknisk specialist Tony Melkild om at undersøge, hvad der ville ske, hvis Darth Vader skulle kæmpe mod traditionelle kampfly. Read you must:

I de fleste tilfælde ser vi imperiets Tie Fighters udkæmpe intergalaktiske stjernekampe i rummets vakuum mod sine ærkefjender, nemlig rebellerne i deres X-Wings. Men hvad sker der mon, hvis vi jordboere entrerer kampen på rebellernes side, og det ender med dogfights mano-a-mano i jordens atmosfære?

På semividenskabelig vis henviser jeg til denne Quora-tråd, som fortæller, at selv om jagerfly i 60’erne havde mulighed for at flyve med hastigheder over 1.5 mach, så gjorde de det yderst sjældent. Det skyldtes både manøvrehastigheden og ikke mindst piloternes evne til at se modstanderen i dogfights. Her udelukker jeg selvfølgelig alle de smarte elektroniske hjælpemidler, som senere er kommet til.

Med fuld tillid til ovenstående kilde har jeg opsat et CFD-studie i Flow Simulation for at teste ”lift” og ”drag” for F-16 sammenlignet med Darth Vaders Tie Fighters. Min påstand her er, at den aerodynamiske udformning af Tie Fighters vil gøre det sværere at flyve supergodt i kampe tæt på landjorden, og at menneskeheden dermed vil besejre Darth Vader, selv med en middelgod pilot. Meget lig Will Smith i Independence Day…

Model baseret på Tie Fighter fundet på GrabCAD. Størrelsestjek med siddende menneske fra 3dcontentcontral
Model baseret på Tie Fighter fundet på GrabCAD. Størrelsestjek med siddende menneske fra 3dcontentcontral

 

Vi lavede en tilsvarende på en model af F16 Fighting Falcon, også fundet på GrabCAD
Jeg lavede en tilsvarende på en model af F16 Fighting Falcon, også fundet på GrabCAD

 

Equidistant mesh blev lanceret i SOLIDWORKS Flow Simulation 2016, og er et effektivt værktøjtil at lave gode lokale mesh med få klik.
Equidistant mesh blev lanceret i SOLIDWORKS Flow Simulation 2016, og er et effektivt værktøjtil at lave gode lokale mesh med få klik.

Hvad er så ”lift” og ”drag”? Lift er den løftekraft, som vingerne på et fly typisk giver, når flyet kommer op i en vis hastighed. Altså opdrift. Det løfter flyet og holder det svævende, så længe opdriften er større end tyngdekraften. Jeg har her kørt analysen helt ned til 100 km/t – det er nok ikke helt realistisk, da det formentlig vil være for lidt til at få et F-16 på 10 ton til at lette. Men der er mange parametre, som spiller ind, og bare ved at få løftet næsen på flyet kan piloten øge opdriften meget.

Drag derimod er summen af kræfter, som påvirker et legeme mod strømningsretningen. I dette tilfælde skaber luftstrømmen et varierende overfladetryk, og dette giver drag, for nu at sige det helt simpelt. I mange tilfælde vil man også være nødt til at inkludere en dimensionsløs konstant i beregningen af drag, som tager højde for objektets form og fx den friktion, det skaber.

Men da dette er en ren sammenligningsanalyse dykker jeg ikke dybere ned i formlerne denne gang – beklager.

ift og drag i Newton mod km/t. Fartøjets vinkel er angivet til 0 grader og luftstrømmen ligepå.
Lift og drag i Newton mod km/t. Fartøjets vinkel er angivet til 0 grader og luftstrømmen ligepå.

 

Trykfordeling som forklarer en del af drag-problematikken. Interval på 80000-110000 Pa.
Trykfordeling som forklarer en del af drag-problematikken. Interval på 80000-110000 Pa.

 

Resultatet taler for sig selv, og vi kan med rimelig stor sikkerhed fastholde luftherredømmet på egen jord. Darth Vader, May the Fourth be with you.

via GIPHY