We need to connect the past with the future!

Sådan opsummerer man nok bedst strategien fra SOLIDWORKS fremover. På SOLIDWORKS World 2016 i begyndelsen af februar blev strategien præsenteret sammen med nye software-løsninger, som kommer i løbet af 2016 og 2017.

Cloud-løsninger har længe været et samtaleemne i CAD-branchen, og SOLIDWORKS var blandt de første til at tale om ’cloud’ i CAD-verdenen for seks år siden. I dag har mange leverandører taget teknologien til sig, og der findes flere forskellige alternativer på markedet. Der er ingen tvivl om, at cloud-baserede CAD-løsninger er kommet for at blive, og mange virksomheder har allerede set fordelene i at kunne samarbejde lettere og dele produktdata.

Udfordringen har været selve designfasen og konstruktionsplatformen, som mange brugere oplever stadig fungerer bedst installeret lokalt på en computer. Og for nu at være helt ærlig, så er der ikke ret mange i de eksisterende clod-baserede CAD-løsninger, som er 100% online – de fleste af dem er såkaldte ”hybridløsninger”. I en hybridløsning sker lagring online, og programmet kører i en webbrowser, men det skal installeres lokalt og bruger lokale ressourcer som fx grafikkort og processor. SOLIDWORKS har kaldt denne type løsninger for CONNECTED, d.v.s. en hybrid mellem desktop og cloud.

Past_to_future_1

Inden længe vil du se, at der kommer flere løsninger inden for disse tre områder: DESKTOP, CONNECTED og ONLINE. Som jeg ser det, er det en fornuftig klassificering, fordi det bliver lettere at forstå de forskellige løsninger og hvilken intrastruktur som anvendes.

Vi kan se, at desktop-løsninger som fx SOLIDWORKS allerede eksisterer som hybridløsning i skyen til trial versioner af softwaren, og kan køre i alle webbrowsere. Dette vil snart være tilgængeligt på MySolidWorks, og i de tilfælde vil der være tale om en virtuel version af SOLIDWORKS Desktop.

 

Hvad kommer til at ske inden for området ONLINE?

Noget af det første, vi kommer til at se i en browser er det, SOLIDWORKS kalder ”X-applikationer”. Den første bliver SOLIDWORKS Xdrive, som bliver inkluderet i alle SOLIDWORKS subscriptions fra 2017-versionen. Xdrive er en platform til lagring meget lig fx dropbox, google drive osv. Fordelen ved Xdrive er, at den er udviklet specielt til CAD-filer og både kommer til at fungere sammen med SOLIDWORKS, men også den anden nye løsning på X-platformen: SOLIDWORKS Xdesign. Xdesign kører 100% online i en browser og er baseret på en database, som ikke deler SOLIDWORKS’ filformat. SOLIDWORKS Xdrive bliver derfor broen mellem Desktop-løsningerne fra SOLIDWORKS og den nye generation på X-platformen.

Det virkeligt spændende ved de nye produkter er, at de forsøger at udvide funktionaliteten og den hjælp, du får fra et CAD-system. Ud fra det, jeg har set indtil videre, er det mest interessante Xdesign’s tilgang til noget kaldet “Topology Optimization”. Dette er ikke et nyt begreb, men det nye er, at Xdesign med hjælp fra “Design Guidance” kan foreslå den bedste konstruktion ud fra givne kriterier og foreslå konstruktionsløsninger, som er optimeret til at anvende mindst muligt materiale uden at slække på styrke og funktionalitet. Alt sammen inden du har en færdig konstruktion at validere!

Past_to_future_2

 

Hvis du selv vil se hvordan det bliver, kan du tilmelde dig beta-versionen, som kommer til sommer: http://xdesign.solidworks.com/

 

Distribution af software og de nye licensmodeller

Jeg synes SOLIDWORKS har en god ide om, hvordan desktop-løsningerne skal kobles til de nye Online-løsninger. Spørgsmålet er så: Hvordan kommer SOLIDWORKS til at håndtere licens-modellen? Efterhånden som brugen af online og cloudbaserede løsninger stiger, så vil licensmodellen blive ændret. Vi er blevet mere vant til, at man fx kan leje software i en begrænset periode, og det har SOLIDWORKS også lyttet til. Derfor bliver der fra næste release af SOLIDWORKS (2017) en mere fleksibel model for softwarelicenserne.

”Normale” licenser som du kender dem – som kan anvendes i ubegrænset tid, og hvor du årligt betaler for opdatering og support – kommer naturligvis stadig til at være der, og vil også fremover være den bedste løsning for langt de fleste.

Fremover bliver denne licenstype dog suppleret af en ny Desktop Subscription model kaldet “Term license”, hvor du kan leje SOLIDWORKS pr. kvartal eller for en længere periode. Det kan være et godt supplement fx til perioder, hvor der er peaks i produktionen.

Past_to_future_3

 

SOLIDWORKS er altså klar til fremtiden og kommer til at udbyde alle de løsninger, som du kan tænkes at få brug for til at arbejde effektivt – ikke blot på kontoret, men også på farten kun med adgang via telefon og tablet.

 

C.N

Charles Nilsson
Product Manager
PLM Group