PLM Groups julenyheder – Special Edition

Kære kunder, samarbejdspartnere og venner.

2011 har været et år fuldt af tekniske udfordringer omkring produktudvikling og rigtig godt samarbejde med jer alle. Vi er taknemmelige for den tillid og de relationer, som vi byggede op eller styrkede i løbet af året.

Hvert år op til jul vil vi gerne markere den kommende højtid ved at sende jer alle en hjertelig julehilsen. I år bruger vi lejligheden til at præsentere en række bemærkelsesværdige begivenheder og aktiviteter man kan opleve i de nordiske lande og den baltiske region i den kommende juletid. Vores julenyheders Special Edition er inspireret af skikke og traditioner i de lande, vi opererer i, og er baseret på input fra medarbejderne på alle vores kontorer.
Vi ønsker dig en rigtig glædelig jul med masser af julestemning! Få det bedste ud af både juleferien, og selve juleaften ved at følge PLM Groups ”Fem skridt til at komme i den rette julestemning”.

 

  1. Mød Anders And Juleaftensdag på svensk tv
  2. Madlavning: Julopskrift fra Finland
  3. Dans rundt om træet på dansk
  4. Syng en julesang og lyt til julemusik fra Estland
  5. Følg det årlige julemandræs gennem Letlands hovedstad

 

1) Se Anders Ands juleshow kl. 14:55 på svensk TV1
Hvis I har tilbragt en juleferie i Sverige, har I sikkert lagt mærke til at svenskerne ynder at tilbringe en del af juleaftensdags eftermiddag sammen med Anders And og hans venner.
Traditionen startede allerede 1960, da svensk tv begyndte at sende juleshowet. Det er værd at bemærke, at svensk tv dengang ikke sendte tegnefilm ret ofte. Gennem årene er stadigt flere korte film blevet føjet til, og juleshowet varer nu en time.
Juleaftensdag kl. 14.55 klemmer venner og familie, såvel børnene som de voksne, sig sammen foran skærmen, for at følge Anders And og hans venner. Selv hvis man har set showet mange gange tidligere, skal man se det igen – det er simpelthen en national tradition.
I 1999 satte showet en bemærkelsesværdig rekord, da det blev fulgt af 4,2 millioner svenskere. Det svarede til at næsten 50 procent af befolkningen tog plads foran skærmen. De seneste 10-15 år har juleshowet desuden konstant ligget på top tre over de mest sete programmer.
Nu spørger du måske dig selv: Hvorfor ikke bare optage det og se det senere? Svaret er et rungende NEJ! Det er ikke bare en tv-udsendelse. Det er en begivenhed, du skal deltage i den ene gang om året.
2) Lav finsk julemad
Ved juletid er der rig mulighed for at forbinde aktiviteterne omkring madlavning med både årstidens og familiens traditioner. I Finland bliver julemiddagen, som i Danmark, sat på bordet juleaften den 24. december. Familier og venner samles for at dele den varme, festlige julestemning og nyde de forskellige traditionelle juleretter.
De tre mest udbredte retter på de finske juleborde er ovnbagt skinke, rutabaga-gryde og blandet rødbedesalat. Uden smagen af disse traditionelle retter mangler der noget ved en traditionel finsk julefest.

Forberedelse af finsk julemad:

Mixed beetrootsalad

 

3) Dans om juletræet på dansk
Når julemiddagen er overstået, bliver lysene på juletræet tændt, og så er det tid til den traditionelle sang og dans omkring træet. I on-line version af “Den Danske Salmebog” kan du finde de fleste julesalmer. Du kan også lytte til og udskrive salmerne som led i forberedelserne til en rigtig hyggelig juleaften. ”Sikken voldsom trængsel og alarm” er en mindre religiøs julesang, som også er meget populær, når der danses om juletræet. Bogen ”Peters Jul” er desuden en ægte dansk juleklassiker, som ofte læses op for børnene på juleaftensdag som optakt til middagen og dansen rundt om træet.

 

4) Sådan laver du en estisk juledrik

Hvis du leder efter inspiration, vil vi anbefale dig at prøve denne traditionelle juledrik. Den er af forskellige årsager en favorit både hos de estiske mænd og kvinder. Det siges, at den let bitre smag af øl giver bløde knæ hos mændene, og flødeskummet på toppen smelter kvindernes sjæl.

1 flaske A Le Coq Jõuluporter (eller en andre mørk juleøl 0,5 l)
250 ml sirup
250 ml æblemos (den type, der er beregnet til små børn, er fin at bruge)
1 spsk. smør
3 spsk. piskefløde
muskatnød efter smag

 

Sirup: 2 stænger kanel, 5 kryddernelliker, 2 tsk. hele kardemomme-frø, 1 stang vanilje, 500 ml vand, 350 gram sukker

Læg krydderierne i en gryde med koldt vand, bring det i kog og lad det simre i 15 minutter under låget på lavt blus. Tilsæt sukker og rør, indtil den er opløst. Si blandingen ned i en ren gryde. Varm siruppen op og tilsæt æblepuré og juleøl.

 

Serveres straks med flødeskum og lidt revet muskatnød drysset oven på skummet. Drinken gør dig både varm og glad!

5) Julemandsræs i Riga

De fleste har aldrig set julemanden, men det betyder ikke, at han ikke findes… du kan faktisk se ham og oven i købet i en noget uvant rolle, når han kører ræs! For fjerde år i træk finder Julemandens Fun Run & Walk sted i Letlands hovedstad Riga og antallet af deltagere vokser støt hvert år. Hundredvis af lystige julemænd og hjælpere løber og går tre kilometer gennem gaderne i Rigas gamle bydel. Selv dyr, der også er klædt passende på til lejligheden, deltager i kapløbet. Deltagergebyret bruges til at støtte et mobilt sundhedsprogram, som er rettet mod at yde lægehjælp og sygdomsforebyggelse til børn på landet i Letland.

Rigtig glædelig jul og godt nytår fra PLM Group