Tips & Tricks: Skruer, Bolte og Kabler i 3DVIA Composer

Jeg er op til flere gange blevet spurgt om det er muligt at modellere skruer og bolte samt slanger og kabler i 3DVIA Composer. Tit sker det nemlig at de filer der kommer fra udviklingsafdelingen ikke indeholder alle bolte og skruer, og der er meget sjældent blevet trukket ledninger, kabler og slanger. Nu er 3DVIA Composer ikke noget modelleringsværktøj, men det værktøj til skabelse af statisk og interaktivt 2D og 3D teknisk dokumentation, og det er ikke meningen at du modellerer i 3DVIA Composer.

Du kan dog ganske nemt lave din egen bolt med skriver og møtrik, eller få udviklingsafdelingen til at skabe sådan én til dig. Eller du kan downloade den jeg har skabt her.

Den indeholder både en Hex bolt og en bolt med indvendig sekskant, samt skriver og møtrik. Og den er baseret på en M20 størrelse, med 3DVIA Composers skaleringsfunktion kan denne skaleres i størrelse og i længden så den passer lige i den størrelse du har brug for.

Med kabler og ledninger i 3DVIA Composer fungerer det på en lidt anden måde. Her kan det godt være svært at ligge inde med alle de muligheder der kan være på en ledning.Hvis du vil skabe en ledning med lige den udformning du vil have kan du bruge animation mode til at trække ledingen for dig, og bagefter tage det ”View” af den færdige ledning.

Får at lave en ledning skal du gøre følgende i 3DVIA Composer:

  • Skifte til Animation Mode
  • Modeller en cylinder vha. af ”Primitive Geometry” det sted hvor ledingen starter.
  • Flyt din tidslinje til der hvor du ønsker at ledningen skal være trukket.
  • Flyt cylinderen vha. Alignment værktøjerne til den anden ende af ledningen.
  • Nu skulle du gerne have en animation der beskriver bevægelsen af cylinderen og dermed den retning ledningen skal trækkes i.
  • Skal ledningen ikke trækkes som en ret line, skal du vælge cylinderen og i den properties skifte Animation Path til Custom, dette giver dig mulighed vha. nogle håndtager at ændre i forløbet af cylinderen.
  • Når du har lave det forløb du ønsker klikker du på ”Create Associative path from animation” og får en animation af den ledning der trækkes.
  • Marker nu cylinderen og sæt den Opacity under Properties til 0 (nul) så den ikke er synlig under animationen.
  • Skal du også bruge ledningen i et view, skal du vælge ”Create Non-Associative path from Animation”

God fornøjelse med at placere bolte og skruer og trække dine ledninger, kabler og slanger i 3DVIA Composer.