Gratis K-faktor lommeregner

K-faktor lommeregner

Torben

 

Michael Skytte
Solution Manager

 

I supporten bliver vi ofte spurgt hvilken K-faktor der skal bruges for at få det korrekte mål i det udfoldede emne.

Der findes ikke noget standardsvar på dette spørgsmål, da værdien både afhænger af materialet og bukke- maskinen/værktøjet. Men der findes et lille gratis program, som hedder BendWorks, der kan hjælpe. BendWorks laver det, der kaldes ”reverse engineering” og beregner din K-Faktor.

Efter at have installeret og startet programmet skal du i menuen vælge ”Tools > Reverse Engineering K-Factor”.


Processen forgår på følgende måde:

  • Klip et stykke plademateriale på ca. 100 mm og mål derefter den eksakte længde (f.eks. 100,56 mm). Buk stykket i 90 grader og mål totallængden og totalbredden.
  • Indtast værdierne for den totale længde af emnet inden buk, pladetykkelse, bukkevinkel, bukkeradius, totallængde og totalbredde efter buk. Tryk på ”Calculate” og viola, så har du svaret på hvilken K-Faktor du skal anvende.
  • Får du det foretaget på alle tykkelser og materialer du bruger, fremstil en bukketabel ud fra disse informationer og importer denne i SOLIDWORKS.
    I SOLIDWORKS hjælpen kan du se hvordan du importere en Bukketabel (søg på Bend Table)
  • For at verificere at BendWorks regner rigtigt, skal du nu gøre det modsatte. Dvs. du skal modellere en bukket tyndplade med et 90 graders buk, brug den samme tykkelse, bukkeradius, bukkevinkel, totallængde og totalbredde. Udfold emnet i SOLIDWORKS og mål den udfoldede længde af emnet.
  • Det udfoldede mål skal være det samme som målet i på det stykke plademateriale som blev klippet ude i værkstedet (i mit eksempel 100,56mm).
Du kan downloade BendWorks her (Vær dog opmærksom på, at programmet ikke længere udvikles og supporteres).

Vil du lære mere om beregning af K-faktor?

Hent k-faktor guiden her