ES Equipment

SolidWorks gør det let at veksle mellem forskellige konstruktioner
Hurtige svar på kritiske konstruktionsspørgsmål
Hurtigere time-to-market

”Vi er nødt til at have en hurtig proces ved udviklingen af nye produkter, fordi vi har kort tid fra udviklingen starter, til en kniv skal være på markedet. Kunderne vil have leveret produkterne meget hurtigt. Markederne ændrer sig meget hurtigt i dag, og derfor er det særdeles nyttigt at anvende 3D CAD,”

UDFORDRINGEN

ES Equipment designer og sælger en kniv, som er udviklet til medicinske formål. Da Es Equipment i 2005 påbegyndte udviklingen af kniven havde virksomheden problemer med at få kombineret designideerne med de tekniske krav, som kniven skulle opfylde. Fem forskellige prototyper måtte fremstilles før den endelige version af kniven var klar til brug.

LØSNINGEN

Det lille svensk firma har anvendt SolidWorks fra PLM Group til at udvikle kniven kaldet S-CUT, der anvendes til eksempelvis at skære tøj eller læderremme over under redningsarbejdet i nød- og katastrofesituationer og ved akut hospitalsbehandling. S-CUT har på grund af sit specielle design vundet udbredelse blandt alverdens redningstjenester og hospitaler, der anvender kniven som erstatning for de traditionelle sakse.

Kniven er for nylig også blevet brugt i den nye amerikanske genindspilning af filmen ”The Girl with the Dragon Tattoo”, som bygger på første del af Stieg Larssons verdensberømte Millennium trilogi.

”Vi fik en forespørgsel fra det amerikanske filmselskab, om kniven blev anvendt i Sverige. Derefter hørte vi ikke mere, men da jeg så filmen, opdagede jeg, at de faktisk brugte S-CUT,” fortæller Martin Bergstrand, der er ingeniør og står for udviklingsarbejdet hos ES Equipment.

Tremandsvirksomheden blev dannet i 2005 af Martin Åhlén, Martin Bergstrand og Mimmi Olsson, som alle havde erfaring med udvikling og anvendelse af medicinsk udstyr. ”Vi fik ideen til kniven i 2004, da vi via vores tidligere job mødtes i et projekt omkring udvikling af medicinsk udstyr. I projektet havde en kunde behov for at få udviklet et nyt værktøj til at erstatte de sakse, der blev anvendt ved udslip af farlige væsker eller gasser, og hvor redningsarbejderne er nødt til at arbejde i beskyttelsesdragter. Der var stærkt brug for et værktøj, som var lettere at anvende i sådanne situationer end sakse.”

Svaret blev S-CUT, der med sit unikke runde knivsblad er patenteret. Til dato har ES Equipment solgt flere end 6.000 knive til blandt andre en række europæiske, asiatiske og amerikanske redningstjenester. Designet af kniven er basalt set det samme, som da den blev udviklet for seks år siden, men den findes i dag i en række variationer.

S-CUT er fremstillet i fræst aluminium, hvilket gør fremstillingsprocessen hurtig og let. Knivene samles, pakkes og sendes til kunderne af firmaet Montex, der også tager sig af produktionen via en underleverandør. ES Equipment står for design, udvikling, marketing og salg af produkterne.

Da ES Equipment skulle udvikle kniven, var der problemer med at kombinere designet med de tekniske krav. Det indebar, at virksomheden måtte udvikle fem prototyper, før den endelige udformning af kniven var på plads. I dette arbejde var SolidWorks og SolidWorks SimulationXpress, der bruges til at simulere forskellige egenskaber ved knivene, en uvurderlig hjælp.

”De første designs var for tunge, for dyre at fremstille og bestod af for mange dele. De havde også en række egenskaber, kunderne ikke havde brug for. Det var en stor hjælp for os at arbejde med 3D CAD, fordi vi let kunne arbejde med forskellige designs og visualisere de forskellige designideer for vores kunder, og samtidig havde vi direkte adgang til informationer om knivens vægt og tyngdepunkt,” fortæller Martin Bergstrand.

Prototyperne blev også fremstillet som Rapid Prototyping-modeller i plast i stedet for at anvende 2D-tegninger af produktet til at vise kniven til potentielle kunder. 3D CAD-modellerne udgjorde produktionsgrundlaget for prototyperne, der blev fremstillet hos et Rapid Prototyping servicebureau.

”Vi er nødt til at have en hurtig proces ved udviklingen af nye produkter, fordi vi har kort tid fra udviklingen starter, til en kniv skal være på markedet. Kunderne vil have leveret produkterne meget hurtigt. Markederne ændrer sig meget hurtigt i dag, og derfor er det særdeles nyttigt at anvende 3D CAD,” påpeger Martin Bergstrand.