Inha Works

– En produktion af aluminiumsbåde i verdensklasse.

Buster, Yamarin og Cross er bredt kendte – og anerkendte – brands i bådbranchen. Men for at forstå forbindelsen mellem disse brands skal vi se nærmere på fortællingen om Inha Works. Her udforsker vi deres historie, når Kalle Kanerva og Juuso Hyrkkö fortæller om deres rejse.

Selvom Inha Works-fabrikken i dag er kendt for sin produktion af premiumbåde, har virksomheden rødder uden for det maritime område. Fabrikkens tradition for metalbearbejdning går helt tilbage til 1841, men det var først i 1970’erne, at Inha Works begyndte at producere både. I dag er det en del af Yamaha Motor Group.

Over 40 forskellige bådmodeller. Det er den omfattende portefølje, som Inha Works kan prale af på nuværende tidspunkt. Buster med aluminiumsskrog, og Yamarin med et skrog af forstærket plast er blandt flagskibene. Yamarin Cross, en hybridmodel med et aluminiumsskrog og et forstærket plastdæk, gør udvalget endnu større og styrker brandets engagement i innovation og alsidighed.

Aluminiumsbåde i særklasse med unikke egenskaber

Buster aluminiumsbåde er populære på grund af deres holdbarhed og nemme vedligeholdelse. Bådene kan modstå stød, ridser og mindre grundstødninger – uden strukturelle skader. Når aluminium bliver ridset, absorberer det ikke fugt som glasfiber. Derfor er det modstandsdygtigt over for forskellige vejrforhold. Det gør det muligt at sejle fra det tidlige forår til det sene efterår. Tilsammen sikrer disse egenskaber bådenes langvarige ydeevne.

Busters innovative skrogløsninger og kontinuerlige test under havforhold garanterer sikker håndtering og bådenes høje ydeevne. “Vores løsninger til afstivning af skroget gør båden holdbar og stabil at sejle, samtidig med at den er let,” siger Kalle Kanerva, produktudviklingschef hos Inha Works.

Produktbæredygtighed fortsætter med at drive design

Både Buster- og Yamarin-bådene er designet i Finland af interne så vel som eksterne designere. På kontoret i Raisio har man arbejdet med design i mere end 10 år. Kontoret ligger lige ud til havet. Kalle understreger, at beliggenheden er optimal til at teste bådene.

Officielle test af bådene udføres af erfarne testmekanikere – men generelle test udføres også af andre medarbejdere. “Grundlæggende ingeniørarbejde kan virke kedeligt, men her i R&D får alle lov til at være en del af designprocessen, og det gør arbejdet meningsfuldt,” siger Kalle. Denne praktiske tilgang sikrer også, at hver eneste færdige båd lever op til de højeste kvalitetsstandarder og kan modstå de mest krævende forhold.

Inha Works outsourcer vedligeholdelse af PDM-databasen til PLM Group

I 2016 solgte Fiskars Group, den tidligere ejer, Inha Works til Yamaha Motor Group. Da virksomhedens drift og databaseservere gradvist overgik til Yamaha, blev det naturligt at overveje alternative muligheder. De valgte at outsource vedligeholdelsen af PDM Professional og de interne servere. Og sådan skiftede Inha Works til at bruge HostPLM-cloudtjenesten fra PLM Group.

“For os var overgangen til HostPLM ligetil. Da PDM Professional-miljøet blev flyttet til HostPLM-skyen, krævede det ingen justeringer fra vores side, og det påvirkede ikke vores eget arbejde på nogen måde – det var en nem overgang,” siger Juuso Hyrkkö, produktudviklingsingeniør hos Inha Works.

Fordelene ved at bruge HostPLM

Juuso fortæller, at samarbejdet i designteamet er fortsat som før: “At bruge PDM kræver ikke en separat VPN-forbindelse, hvilket gør det hurtigere at hente og dele information. Vores eksterne designere bruger også den samme PDM og gemmer alle deres dokumenter der.”

“HostPLM har vist sig at være en meget effektiv løsning for os. Overraskende nok fungerer den endnu hurtigere end vores tidligere lokale serverløsning. Den største fordel har dog været outsourcingen af database- og servervedligeholdelse. Det har været de vigtigste fordele, vi har fået ud af tjenesten, og cloud-løsninger er naturligvis ved at blive den nye norm i disse år,” opsummerer Juuso.

PDM-løsningen kan skræddersys til den enkelte virksomhed, og for Inha Works er den også blevet udviklet og opdateret gennem årene for at opfylde deres behov.

Et dedikeret team er hjertet af produktudviklingen

I bådindustrien har en enkelt designer typisk været ansvarlig for næsten hele produktet. “Men det har ændret sig nu. Vi designer som et team,” understreger Kanerva.

I Kalles team er arbejde og hobby flettet sammen. Bådsejlads er en del af næsten alle medarbejderes fritid og interesser på den ene eller anden måde. Muligheden for selv at udvikle banebrydende produkter bringer et unikt og spændende element til jobbet.

Kalle fortæller: “Hos Inha Works ser vi hele produktudviklingsprocessen: Konceptualisering, grundlæggende design, prototyper, test og produktionsopstart.” Juuso er også glad for det. Han husker sit tidligere job som mekanisk designer i et ingeniørfirma, hvor han var nødt til at være tilskuer og aldrig fik lov til at se sit eget designarbejde i det færdige produkt.

“Det, der motiverer mig mest i mit job, er, når jeg kan dykke dybere ned i interessante produkter. Og når jeg er ude på vandet, er det fantastisk at se både på bølgerne, som jeg har været med til at designe. Det bedste ved dette job er, at jeg får lov til at udvikle produkter til kendte brands,” siger Hyrkkö og opsummerer de bedste ting ved sit job.

Nye markeder og ukendt farvand kræver innovative løsninger

Inha Works satser på markeder uden for Europa, og i fremtiden vil Juuso og Kalle designe både – ikke kun til nordiske kunder – men også til sejlere fra Middelhavet, Nordamerika og Australien.

“For at imødekomme udfordringerne og behovene på de nye markeder har vi for nylig lanceret en ny model, Yamarin 80 DC, som adskiller sig fra de mest traditionelle nordiske både og også fra Yamarin’s andre modeller. Især i designet af fordækket, som giver adgang til båden fra siden gennem en separat passage. Denne seneste model har allerede fået gode anmeldelser i Skandinavien – og rundt om i verden,” siger Kalle Kanerva glad.

Hvad er HostPLM?

HostPLM er en kraftfuld og skalerbar privat hostingtjeneste til SOLIDWORKS PDM Professional. Tjenesten er baseret på en prækonfigureret løsning, der vedligeholdes og udvikles af PLM Group. Med HostPLM kan du få adgang til dine data hvor som helst. Løsningen kræver ikke, at du har dine egne servere eller backups.

Er du nysgerrig? Læs mere om vores HostPLM-tjeneste.

Inha Works

"HostPLM har vist sig at være en meget effektiv løsning for os. Overraskende nok fungerer den endnu hurtigere end vores tidligere lokale serverløsning. Den største fordel har dog været outsourcingen af database- og servervedligeholdelse. Det har været de vigtigste fordele, vi har fået ud af tjenesten, og cloud-løsninger er naturligvis ved at blive den nye norm i disse år."

Juuso Hyrkkö