Mencke & Vagnby

SolidWorks håndterer let mange komplekse dele
Stor præcision

”SolidWorks er specielt stærkt, når man arbejder med mange dele på samme tid, som skal passe præcist sammen. Vi har lavet et detaljeret og fuldstændig præcist design af lampens ret komplekse konstruktion, og samtidig har vi været helt sikre på, at den kunne produceres”

UDFORDRINGEN

Designduoen Mencke & Vagnby har siden 2004 arbejdet med at udvikle produkter inden for mange forskellige områder, blandt andet møbler, transportløsninger og arkitektur. Duoen har blandt andet udviklet en kompleks lampe i SolidWorks. Ved at anvende 3D CAD har de været i stand til at samle hele udviklingsforløbet – fra den første idé til den færdige produkt og tilhørende emballage.

LØSNINGEN

Nøglen til kontoret er drejet om, kufferterne er pakket, og hele forretningen er samlet på en bærbar computer med SolidWorks. Karina Mencke og Marcus Vagnby tager først tre måneder til USA og derefter rundt tre måneder rundt i Europa. Længere ud i fremtiden rækker designfirmaets horisont for øjeblikket ikke.

Mencke & Vagnby er et internationalt orienteret designfirma, hvor de to indehavere siden starten i 2004 har arbejdet med at udvikle produkter, møbler, transportløsninger og arkitektur.
”Vi har flyttet hele kontoret over på en kraftig bærbar pc, og undervejs på vores rejse vil vi anvende SolidWorks til al vores udvikling af nye produkter og løsninger,” forklarer Marcus Vagnby og tilføjer:
”Vores hidtidige kontor har nærmest fungeret som et modelværksted. Nu kommer vores udviklingsarbejde til at foregå fuldstændig digitalt.”

De to designere har flere mål med rejsen. De vil ud i verden og sælge lampen ”Snowflower”, som de har designet og får produceret via deres eget firma ShapeYourDay.com. Desuden skal de besøge potentielle nye kunder og servicere eksisterende. Endelig handler hele rejseprojektet ikke mindst om at få luft under de kreative vinger og generere ideer til nye designprojekter.

I begyndelsen købte Mencke & Vagnby tegnekapacitet ude i byen, men i 2007 besluttede de to designere selv at anskaffe et 3D CAD-system og samle hele udviklingsarbejdet i det. Her var SolidWorks det oplagte valg, siger Marcus Vagnby:
”De mange muligheder for detaljeret at modellere komplekse og præcise konstruktioner var afgørende. Vi konstruerer desuden masser af ting, hvor vi har behov for at redigere i modellerne, og her er den indbyggede historik et dejligt værktøj. Endelig gør CAD-systemet det superenkelt at videreformidle informationer. Vi anvender både 3D-modellerne og fotorealistiske visualiseringer af vores produkter i kommunikationen med producenter og kunder.”

Snowflower-lampen er 100 procent udviklet i SolidWorks. Lampen består af mange dele, som skal passe præcist sammen, og her har 3D CAD-systemet været en uvurderlig hjælp. Sideløbende med konstruktionsarbejdet er der lavet fysiske modeller i pap og ved hjælp af rapid prototyping for at kunne evaluere designet:
”SolidWorks er specielt stærkt, når man som i Snowflower arbejder med mange dele på samme tid, som skal passe præcist sammen. Vi har lavet et detaljeret og fuldstændig præcist design af lampens ret komplekse konstruktion, og samtidig har vi været helt sikre på, at den kunne produceres,” påpeger Marcus Vagnby.

Emballagen til Snowflower-lampen har været fuldt integreret i designfasen. De to designere har gjort sig store anstrengelser for, at lampen kan pakkes så kompakt som muligt i en forholdsvis lille æske og gennem hele designforløbet været i tæt kontakt med producenten af emballagen.
” Tingene er pakket, så de er klar til samling af lampen i den rigtige rækkefølge, og æsken indeholder også en lednings-opruller, som sikrer at ledningen ikke får knæk,” fortæller Marcus Vagnby.

Mencke & Vagnby stiller i dag krav til de producenter, de samarbejder med, om at anvende 3D-modellerne fra SolidWorks som udgangspunktet for produktionen.
”Der er mange små detaljer i vores designs, og selv ret simple emner kan være svære at forstå i 2D. Med vores lampeprojekt oplevede vi, at produktionen af lampen forløb ret smertefrit, fordi vi havde leveret et præcist grundlag til producenterne,” understreger Marcus Vagnby.