Lunds Universitet

Med anskaffelsen af to avancerede 3D metalprintere bliver Lunds Universitet fyrtårn og spydspids for udbredelsen af Additive Manufacturing blandt sydsvenske og danske virksomheder.

Lunds Universitet har anskaffet to 3D Systems ProX 100 og ProX 300 3D metalprintere fra PLM Group, der skal være med udbrede kendskabet til teknologien i Sydsverige og give de sydsvenske virksomheder let adgang til ekspertkompetencer inden for 3D metalprint. Printerne opstilles i et såkaldt Demo Lab for 3D print. Her får virksomhederne adgang til at eksperimentere med at anvende maskinerne og samtidig trække på laboratoriets ekspertise omkring Additive Manufacturing.

Eksperimentel legeplads

”Vi opretter en eksperimental legeplads, hvor virksomhederne kan komme og lege med og eksperimentere med Additive Manufacturing ved hjælp af 3D-metalprint. De kan teste ting af og se, om det giver mening for dem at anvende teknologien,” fortæller professor i produktudvikling Olaf Diegel, som står i spidsen for 3D print laboratoriet.
Han tilføjer, at han forventer, at en del af virksomhederne selv vil anskaffe egne 3D-metalprintere, efterhånden som de opdager de fordele, de kan opnå med teknologien.

Stor interesse for metal Additive Manufacturing

Olaf Diegel peger på, at der er stor interesse for 3D metalprint i den sydsvenske region, men at kendskabet til, hvordan man får fuldt udbytte af teknologien ikke helt står mål med interessen. En del virksomheder anvender i dag 3D-print i plast til især fremstilling af prototyper, mens kun få printer færdige emner i metal, forklarer han:

”I Sydsverige har vi hundredvis af virksomheder som er dybt interesserede i Additive Manufacturing, men mange af dem er ikke helt sikre på, hvad de kan bruge teknologien til, og hvordan de kan anvende den optimalt i deres virksomheder,” forklarer han og uddyber:

”Industrielle 3D metal-printere er dyre og det giver mening at investere i maskiner, der måske står stille 80 procent af tiden fordi virksomhederne ikke har tilstrækkelig viden om hvordan man designer emner med henblik på at 3D-printe dem og anvende maskinerne på den optimale måde.”

 

Fokus på design og værktøjer

Laboratoriet vil især fokusere på to områder. Det gælder optimalt design af emner med henblik på fremstilling med Additive Manufacturing samt fremstilling af bedre og mere effektive værktøjer til eksempelvis sprøjtestøbning af plast, tyndpladebearbejdning og ekstrudering ved hjælp af teknologien.
”Vi vil også fremstille en masse cool emner, der kan vise virksomhederne fordelene ved at anvende Additive Manufacturing frem for konventionel teknologi,” fortæller Olaf Diegel.

Rigtigt design sparer store omkostninger

Undersøgelser blandt store internationale virksomheder som eksempelvis Boeing og Daimler viser i følge Olaf Diegel at op til 70 procent af omkostningerne ved 3D printede metalemner går til efterbearbejdning af emnerne. ”Det kan være frygtelig dyrt at fremstille emnerne, hvis de ikke er rigtigt designet til Additive Manufacturing. Ved at designe dem korrekt fra begyndelsen er det muligt at printe emner, der kun kræver et minimum eller slet ingen efterbearbejdning,” påpeger han.

 

Flere opgaver på samme tid

Lunds Universitet valgte PLM Group/3D Systems blandt andet fordi de tilbød universitetet to maskiner i stedet for én, forklarer Olaf Diegel:

”Vi fik tilbudt en kombination af en stor og en lille maskine. Da vi planlægger en del forskning i print med forskellige materialer er det en stor fordel at have en lille maskine, der ikke kræver så meget af det dyre materiale kombineret med en stor maskine til print af større emner. Desuden betyder det at vi kan lave forskningsopgaver på den ene printer samtidig med at vi printer emner ud på den anden.”

Olaf Diegel forventer at de nye 3D-printere vil stå klar til brug i laboratoriet i begyndelsen af November i år.

 

Opsummering:

  • Sydsvenske og danske virksomheder får let adgang til at eksperimentere med anvendelsen af Additive Manufacturing med 3D metalprint
  • Demo laboratoriet kan hjælpe med at klarlægge hvordan virksomhederne får optimalt udbytte af investeringer i Additive Manufacturing-udstyr
  • To printere gør det muligt at udføre flere forskellige opgaver på samme tid
  • Styrker kendskabet til og udbredelsen af Additive Manufacturing i Sydsverige og Danmark

UDFORDRINGEN

I Sydsverige og Danmark er hundredvis af virksomheder dybt interesserede i Additive Manufacturing, men mange af dem er ikke helt sikre på, hvad de kan bruge teknologien til, og hvordan de kan anvende den optimalt i deres virksomheder.  Industrielle 3D metal-printere er forholdsvis dyre og det giver ikke mening at investere i maskiner, der måske står stille 80 procent af tiden fordi virksomhederne ikke har tilstrækkelig viden om hvordan man designer emner med henblik på at 3D-printe dem og anvende maskinerne på den optimale måde.

Lunds Universitet

”Vi opretter en eksperimental legeplads, hvor virksomhederne kan komme og lege med og eksperimentere med Additive Manufacturing ved hjælp af 3D-metalprint. De kan teste ting af og se, om det giver mening for dem at anvende teknologien."

Olaf Diegel