MOEF A/S (Water Wolf)

Et unikt og banebrydende undervandskamera til lystfiskere
Let og hurtig kommunikation med kinesiske producenter
Fornemme priser på førende messe for lystfiskere

”SolidWorks har været et superstærkt værktøj for os. Den store fordel har været, at vi har haft alt inde i programmet og alt tegningsmateriale passer. Vi kan inde i CAD-softwaren se om alt, hvad vi laver både passer fuldstændigt sammen, ser godt ud og vil fungere i praksis. Vi har også kommunikeret med de kinesiske firmaer via 3D STEP-filer og lavet hele grundlaget til vores 3D-print i CAD-systemet.”

UDFORDRINGEN

Design- og innovationsvirksomheden MOEF A/S blev grundlagt i 2001 i København og har i dag ni medarbejdere beskæftiget med design og produktudvikling. Foruden samarbejder med en række førende danske virksomheder har MOEF nu for første gang udviklet et produkt, som markedsføres under eget navn, nemlig det unikke og internationalt prisvindende undervandskamera til lystfiskere, Water Wolf. Kameraet, der blev lanceret sidste år, er allerede solgt i 30.000 eksemplarer verden over.

Udfordringer for MOEF var at udvikle en helt ny og hidtil uset type af undervandskameraer. Samtidig skulle de finde en formgivning, der sikrede, at kameraet bevægede sig stabilt gennem vandet, og som var kompakt, vandtæt og robust.

LØSNINGEN

Kameraet debuterede på en af verdens største lystfiskermesser, EFTTEX, i Belgien sidste år, hvor det løb af med de tre vigtigste priser – ”Innovation of the year”, ”Visitor’s Choice” og ”Best Accessory” – og de første 30.000 kameraer er allerede solgt til forhandlerne.
”Vi havde ikke kunnet udvikle Water Wolf uden SolidWorks. CAD-softwaren har spillet en afgørende rolle for at kunne nå frem til et design, som fungerer i praksis, og vi har blandt andet udtaget tre patenter,” forklarer Martin Holmberg, der er én af de fire partnere bag MOEF.

Helt nyt design-koncept
Det hele startede med en idé hos den ene af partnerne, som selv er ivrig lystfisker. Han var interesseret i at kunne se, hvad der egentlig foregår under vandet, når han dyrker sin hobby, og hvorfor fisk bider på krogen eller ej. Derfor fik han den tanke, at det måtte være muligt at anvende et lille kamera monteret på fiskesnøren.
Denne type af kameraer eksisterede ikke i forvejen, og derfor besluttede MOEF at udvikle et helt nyt koncept for et lille og effektivt undervandskamera. I forvejen havde virksomheden et samarbejde med firmaet Svendsen Sport, der er et dansk eventyr inden for lystfiskeribranchen.
”Vi præsenterede dem for ideen, og de var med på den, så vi gik i gang med udviklingen,” fortæller Martin Holmberg.
Udviklingsarbejdet startede med omkring 20 prototyper. Det var vægtbelastede, 3D-printede modeller, der blev kastet i vandet for at se hvordan de opførte sig, når de blev trukket gennem vandet. Derefter købte MOEF nogle små kameraer og lavede en masse yderligere tests for at få formen af kamerahuset på plads. Udfordringen var at finde en formgivning, der sikrede, at kameraet bevægede sig stabilt gennem vandet og havde den rigtige opdrift.

Proof-of-concept i SolidWorks
”Samtidig begyndte vi at tegne kameraet op i SolidWorks, hvor vi lavede nogle ret simple geometrier for at kunne lave proof-of-concept, så vi havde et grundlag at bygge videre på,” fortæller Martin Holmberg.
Da de indledende øvelser var overstået, gik MOEF i gang med mere detaljeret konstruktion i SolidWorks. Kameraet skulle have den rigtige rumfylde, så det kunne flyde på den korrekte måde. Det skulle være hult, måtte ikke flyde for meget, og dette skulle sammenholdes med den vægt, der senere kom ind i kamerahuset. Samtidig var det vigtigt at tænke i choksikring af elektronikken, så den kunne holde til påvirkningerne fra mødet med vandoverfladen.

Effektivt 3D-print
”Det var fedt at bruge SolidWorks, fordi man direkte kan se hvor meget materialet vejer og hvor meget luft der er indeni og dermed dets opdrift. I dette forløb printede vi en række CAD-modeller ud på vores 3D-printere og testede dem, så vi kom tættere på den endelige form,” tilføjer Martin Holmberg.
Selve kamera-elektronikken blev, efter en længere udvælgelsesproces, leveret af et kinesisk firma, som MOEF samarbejder med. Senere fik MOEF hos et andet kinesisk firma produceret et værktøj, som blev brugt til at fremstille 25 kamerahuse med indbyggede kameraer til testformål. Det viste sig i denne fase, at der var problemer med bestandigheden over for tryk, og MOEF fik derefter fremstillet et specielt apparat til at trykprøve kameraerne under påvirkninger, der svarer til trykket på ret store vanddybder.
”Vi fik nogle kameraer hjem, hvor linsen var af et andet materiale end kamerahuset, og det viste sig, at der trængte vand ind rundt om linsen. Derfor valgte vi, at huset og linsen skulle fremstilles i det samme plastmateriale og nåede på den måde frem til et design, der er vandtæt ned til 300 meters dybde,” fortæller Martin Holmberg.
Kameraet produceres i dag af det samme kinesiske firma, og samarbejdet foregår gnidningsfrit.

Så simpelt som muligt
MOEF har for at øge kameraets lysfølsomhed valgt en sensor med en relativt lav opløsning. Kameraet optager dog stadig i HD-format, selv om det ikke er fuld HD, men under vand har dette ingen praktisk betydning.
”Vi har gjort kameraet så simpelt som muligt. Det har blot en tænd/sluk-knap, og det optager på et SD-kort. Det kan filme i fire timer, og det er der ingen andre undervandskameraer, der kan. Vi har fjernet alt unødigt, som suger kraften ud af batteriet, og det har vist sig at være en vigtig parameter for kunderne, som fortæller os, at det er afgørende for dem at kunne filme i lang tid,” forklarer Martin Holmberg.

3D-kommunikation
”SolidWorks har været et superstærkt værktøj for os. Den store fordel har været, at vi har haft alt inde i programmet, og alt tegningsmateriale passer. Vi kan inde i CAD-softwaren se om alt, hvad vi laver både passer fuldstændigt sammen, ser godt ud og vil fungere i praksis. Vi har også kommunikeret med de kinesiske firmaer via 3D STEP-filer og lavet hele grundlaget til vores 3D-print i CAD-systemet,” forklarer Martin Holmberg.
MOEF er nu i fuld gang med at udvikle en opdateret udgave af kameraet samt en række forskellige typer af monteringsbeslag til eksempelvis vandret eller lodret montering på linen. Indtil nu har firmaet i samarbejde med en række fiskere testet flere prototyper på kamera og beslag.