I Finland er der konstrueret et lille mesterværk – en miljøvenlig båd, der drives af el. Produktudviklingen af båden bygger på et omfattende samarbejde, og eventyret er et resultat af fire forskellige virksomheder – Q Yachts, Oceanvolt, Aivan og Navia Design. Bådene, der markedsføres under navnet Q Yachts, fremstilles som håndarbejde i Finland, og SOLIDWORKS er en stor hjælp i produktudviklingsprocessen.
Det hele begyndte med en motor – Janne Kjellman grundlagde virksomheden Oceanvolt og hans vision var en ikke-støjende, fuldt eldreven motor. I dag er han Oceanvolts hoveddesigner. ”Oceanvolts primære udgangspunkt er miljøvenlighed, og desuden vil vi gerne tilbyde vores kunder en helstøbt sejladsoplevelse, dvs. at der er mest muligt stille på vandet, så kunderne kan nyde alle aspekter af sejladsen. Sejlerne synes, at det mest kedelige ved sejladsen er det øjeblik, hvor man ved indløb skal starte dieselmotoren. Dette er ikke nødvendigt med de motorer, vi har udviklet. Hos Oceanvolt har jeg stort set noget at gøre med det hele, og på et højere niveau står jeg for, i hvilken retning vores teknik fremover skal udvikles. Jeg fungerer også som en databank både for hele teknikken og presales-afdelingen. I al den tid, vores virksomhed har eksisteret, har vi leveret elpropulsionsløsninger til lystbåde, og i dag eksporteres næsten alle vores produkter,” fortæller han.
SOLIDWORKS blev indført hos Oceanvolt fra dag ét. ”Vi havde en ekstern designer, der benyttede denne software, hvilket var medvirkende til valget af softwaren. Selv har jeg en lang IT-baggrund og havde også anvendt denne software en del. Blandt al konstruktionssoftware har SOLIDWORKS været den mest udviklede og mest intuitive at bruge. Derudover anvender Oceanvolt SOLIDWORKS Electrical Schematic, som vi har brugt til at lave el-tegninger til bådene,” fortsætter Janne.
En båd bygget rundt om en eldreven motor
Til at starte med fremstillede Oceanvolt kun motorer til sejlbåde, men havde også motorbåde i tankene. Da det ikke var muligt at finde en passende samarbejdspartner til en motorbådsforretning, grundlagde Janne Kjellman Q Yachts – en virksomhed, der konstruerer og fremstiller motordrevne luksus-elbåde. Herefter fandt han en samarbejdspartner til design af båden; Navia Design Oy, der har specialiseret sig i båddesign og arbejder under planlægnings- og innovationskontoret Aivan. ”Samarbejdet med Aivan og Navia begyndte hos Oceanvolt allerede under konstruktionen af motorversion nr. to, det vil sige længe før Q Yachts. Vi havde brug for en designer, så motoren ikke skulle se for “ingeniørkonstruktionsagtig” ud,” siger Janne.
Aivans designer og aktionær Antti Mäkelä tager over herfra: ”Aivan er en usædvanlig aktør, for selvom vores kerne-knowhow er industrielt design, bistår vi også vores kunder i andre projekter, for eksempel branding og digitalisering. Vi fremstiller slutprodukterne selv og arbejder ofte sammen med andre aktører. Aivan har været med til at planlægge flere slags slutprodukter, og planlægning af bådene har helt fra virksomheds begyndelse været et vigtigt arbejdsområde. Hos Aivan drøftede vi om det er troværdigt, hvis samme firma udvikler for eksempel emballager, hvidevarer og både – vi konkluderede, at det er det ikke. Det var derfor, at vi under Aivan etablerede Navia Design, der udelukkende koncentrerer sig om både, så det er nemmere for os at kommunikere vores knowhow i båddesign.”
Antti fortsætter: ”Bådprojektet med Q Yachts er komplet anderledes end andre projekter, for der er tale om et produkt bygget rundt om elpropulsionssystemet. Tilsvarende projekter gennemføres normalt på en lidt anden måde. Mange eldrevne både er konstrueret uden den type helhedstænkning. I stedet tilføjer man ofte bare en elmotor hvor forbrændingsmotoren ellers ville være. Her havde vi i starten Oceanvolts teknik og vi byggede sammen produktet rundt om den – i dette tilfælde en båd. Projektet var yderst interessant og anderledes for os, og vi måtte optimere mange forskellige faktorer, som for eksempel bådens dimensioner, vægt, rammeform og bevægelser i vandet. Det er ikke første gang, at vi fremstiller sejlbåde og hurtige motorbåde, men denne båd er helt i sin egen kategori. Projektet krævede, at vi brugte megen tid til undersøgelser og tests, så det har været virkelig lærerigt.”
SOLIDWORKS gør samarbejdet nemmere og effektiviserer innovationen
Fælles værdier hos alle, der arbejder med konstruktionen af båden, er bæredygtig udvikling og miljøvenlighed. Desuden anvender alle samme software som det primære konstruktionsværktøj, hvilket er en stor praktisk hjælp i samarbejdet. Det er nemt at dele tegninger og andre konstruktionsdata. Designerne har i praksis fri hænder til at innovere netop den type produkter, de ønsker, når softwaren kan følge kravene i eget konstruktionsarbejde. ”Samarbejdet kører godt, når man har samme visioner og samme software, og den største udfordring med hensyn til båden er tiden. Vi kan foretage ændringer samtidigt i samme helheder, dvs. den ene tegner gashåndtaget og den anden køleskabet. Vi kan også arbejde meget længe på planlægningsbordet før påbegyndelse af den konkrete gennemførelse. Vores samarbejde med Navia Design kører fortsat, og indtil i dag har Navia Design tegnet administrationsudstyret og hele båden for Q Yachts,” siger Janne.
Navia Design synes også, at SOLIDWORKS er en meget nyttig software. ”Den måde Oceanvolts og Q Yachts arbejder på er meget moderne, hvilket går hånd i hånd med vores virksomheders måde at tænke på. Vi vil for eksempel levere kompromisløs kvalitet, og det bliver reflekteret i den tid, vi bruger på designet. SOLIDWORKS understøtter den arbejdsmetode fra start til slut.”, siger Antti.
Janne tilføjer: ”Hele båden er konstrueret i SOLIDWORKS inden et eneste stykke af den konkret er fremstillet. Vi ved ikke, hvilken anden software vi kunne lave det samme med, for brugen af SOLIDWORKS er for os meget naturligt. Softwaren er særligt i sit es ved produkter, der har mange krævende former – som netop både har. Hos Oceanvolt laver vi mange mekaniske genstande – alt fra gashåndtag til motorer og gearkasser. En ting, som måske er en selvfølge, men som vi værdsætter meget, er de visualiseringsmuligheder, som SOLIDWORKS giver. Praktisk taget hele bådmodellen er lavet, inden vi har fysiske båddele i hånden. Brugen af softwaren er meget flydende og brugeroplevelsen er intuitiv. Og en stor fordel ved et populært program er en nemt tilgængelig vejledning. Hvis du ikke kan finde ud af noget, kan du sandsynligvis finde en video om det på nettet.”
Bæredygtig og bedre fremtid
Både Oceanvolt, Q Yachts, Aivan og Navia Design er tilfredse med SOLIDWORKS som konstruktionsværktøj, fordi softwaren understøtter alle fire firmaers vision om at bygge en mere miljøvenlig verden.
”Vores mission er at gøre sejlads mere miljøvenligt – trenden i sejlads er større motorer og større effekt, men for miljøet er det en dårlig løsning, og vi prøver at ændre dette synspunkt. Elbiler har allerede banet vejen for os, fordi elmotorer er blevet introduceret til den almindelige forbruger. Dog er der store forskelle mellem elbiler og -både og samme teknik passer ikke til dem begge. For eksempel betyder acceleration øget forbrug i bilen, mens jævn fart ikke gør. Hvad sejladsen angår, er denne verden først ved at åbne sig og udviklingen har været meget langsommere, end man havde forventet. Der er dog potentiale på markedet især i udlandet og det er en voksende bølge, som vi agter at ride på,” afslutter Janne.