Whitepoint Optics

Whitepoint Optics

Fra Finland til Hollywood med SOLIDWORKS & 3DEXPERIENCE

For Whitepoint Optics er livet som en film – virksomheden designer og producerer nemlig optiske filmobjektiver til filmindustrien. Whitepoint Optics har deres oprindelse i Finland og blev grundlagt i 2017 og har i dag 20 ansatte. Deres produkter bliver i dag skabt, designet og testet ved brug af  Dassault Systèmes SOLIDWORKS og 3DEXPERIENCE. Deres mission er at lave de bedste linser til film.

Virksomheden udsprang af et sideprojekt med nuværende produktchef Jussi Myllyniemi, forklarer teknisk chef og medstifter af Whitepoint Optics, Timo Alatalkkari: ” Først var vores idé at lave en filmlinse-serie til moderselskabet Whitepoints Production. Forretningsområdet for vores moderselskab var filmindustrien og post-produktion. Vi indså hurtigt at dette lille projekt havde et stort potentiale i udlandet.”

Vi begyndte at accelerere projektet hurtigt, således kunne vi producere den første prototype af den fremtidige serie i 2017. Peter Flinckenberg, en cinematograf med en flot Hollywood-karriere, var en af vores aktionærer. På det tidspunkt var han i gang med at optage filmen ‘Come Sunday’ for Netflix. Jussi rejste med linserne til Atlanta, hvor filmen blev optaget, for at få Peter til at evaluere og teste dem. Vores linse blev dernæst brugt til at filme hovedscenen i den film, og vi kan konstatere, at vores forretning startede fra dette øjeblik. Vi grundlagde Whitepoint Optics i april 2017; Jeg var den eneste designer i begyndelsen, men vi hyrede en anden i løbet af samme år. Vi har nu i alt 20 ansatte, heraf 10 linseteknikere” forklarer Timo.

Verdensklasse billeder

Whitepoint Optics består af to forskellige produktfamilier. De har begge deres egen WPO -serie af objektiver, som er baseret på objektivserien fra Carl Zeiss. Den er designet til et Hasselblad V kamera, som oprindeligt blev brugt til skyde billeder for reklame- og modemagasiner, heriblandt Vogue.

Whitepoint Optics byggede deres eget produkt omkring denne linseserie; Cine-linser. Cine-linser er generelt baseret på et råglas, hvorfra den eventuelle film-linse er designet og fremstillet af. Den anden produktfamilie er hovedproduktet – genbrugelige linser:

”Genbrugelig betyder i praksis, at vi tager gamle filmobjektiver, som stadig er i brug, og vi tilpasser dem et moderne kamera eller alter nuværende still-objektiver til film. Grundlæggende bliver den genbrugelige linse re-designet og ombygget, så den eneste originale del af linsen er råglasset. Vi tilstræber den ultimative pålidelighed og funktionalitet i alle vores produkter. Dette betyder, at vores produkter skal være holdbare, pålidelige og sikre at zoome-mekanikken ikke sætter sig fast. Filmproduktion er dyrt – Én dags produktion koster nemt en million amerikanske dollars værd. Vi gå efter at lave fejlfrie produkter af en række forskellige årsager – Omkostningerne er en af dem, men der er flere” forklarer Timo, og fortsætter:

”Cine-objektivet er helt anderledes sammenlignet med et stillkameraobjektiv. Optikken fungerer på samme måde i begge, men filmobjektivet indeholder positive fejl og flares. Lad os forestille os en traditionel Hollywood-scene; en mand rider mod solnedgangen i en westernfilm. Uden lysflammerne i linsen ville denne scene miste det magiske øjeblik.”

Whitepoint Optics har selv været med til at skabe den voksende industri de selv er en del af. Den er skabt ud af ingenting og i dag er de selv blandt de 3 førende på markedet. ”Vi har nået vores position udelukkende ved at udvikle vores design og produktionsproces. Designarbejdet skal være lige så agil, som produktionsprocessen skal være kort.

Mængderne i individuelt opbyggede modeller er relativt små, cirka 10-30 stykker om året, derudover kan standardiseret udstyr ikke bruges vi skulle derfor designe alt til et enkelt produkt. Selvfølgelig havde vi nogle generelle dele, der passede til alle vores kameraer. Designet skal reagere hurtigt på forskellige ændringer” fortsætter Timo

 

Fra tegning til modellering – og så op i clouden med 3DEXPERIENCE

WhitePoint Optics brugte tidligere AutoCAD til at designe i. Den første udfordring ved at skifte software var, at gå fra et tegne-interface til et design-interface.

”Tidligere brugte vi AutoCAD og designprocessen var 3-4 måneder for hver enkelte mekaniker. Med SOLIDWORKS er processen nu kun to uger, og det fortæller meget om softwarens karakter. Med SOLIDWORKS er det med de brugbare værktøjer muligt at gøre mange ting meget hurtigt, også selvom det krævede en lille indsats at komme i gang. Efter at havde forstået, hvordan SOLIDWORKS fungerer, er designarbejdet og innovationen blevet så meget lettere.”

 

Ved at skifte til SOLIDWORKS slap de for at tegne i hånden. Softwaren gjorde det muligt at designe fra bunden af. Udover at gøre brug af SOLIDWORKS brugte Whitepoint Optics også 3DEXPERIENCE-platformen.

3DEXPERIENCE er en browser-baseret løsning, der gør det muligt opbevare og dele data – nemt og sikker. Platformen er cloud-baseret og er derfor tilgængelig hvor som helst uanset hvilken enhed du bruger. Whitepoint Optics ønskede én central placering til lagring af data, og de alsidige værktøjer fra 3DEXPERIENCE overbeviste dem om at investere. Derudover er produktudviklingsprocessen let at overvåge, da alle produktrelaterede data, inklusive samtaler, er gemt på samme sted. På denne måde er vigtige data sikret.

“Vi deler vores planer med underleverandører og bistår faser hurtigere og mere effektivt med 3DEXPERIENCE, og vi er i stand til at forbedre og øge samarbejdet. Dette var en af de specifikke grunde til at vælge 3DEXPERIENCE.  Det hjælper os med at dele tegningerne til underleverandører – løsningen er fleksibel og skalerbar, og den begrænser ikke vores egne handlinger. Lige nu stiger antallet af ordre med 30% pr. År. På grund af det er vi nødt til at forbedre vores egne processer. 3DEXPERIENCE er med til at gøre dette, da det giver os mere fleksibilitet.” Fortæller Timo.

Derudover bruger virksomheden 3D-printeren Figure 4 fra 3D Systems. De bruger primært printeren til at teste funktionaliteten af prototypedele og udskrive individuelle produktionsdele, f.eks. lysporte.

Vi har også printet nye optiske celler til prototypetest, og arbejdsgangen til idéudvikling er blevet kortere. En del, der er skabt ved bearbejdning, tager en uge at færdiggøre, hvorimod en del der er lavet på en 3D-printer

 

PLM Group er med på innovationsrejsen

Da AutoCAD blev set som et utilstrækkeligt designværktøj, var det tid til at lede efter en ny softwarepartner.

”Jeg har både været involveret og samarbejdet med forskellige software- og servicemiljøer. Når jeg sammenligner min egen erfaring med PLM Group, kan jeg sige, at alt fungerer godt hos PLM Group. Virksomheden har en fantastisk arbejdsatmosfære, som igen afspejler deres præstationer. PLM Group arbejder agilt med projekter og indtil nu har vores samarbejde omfattet implementeringer af SOLIDWORKS, vores 3D-printmiljø og også 3DEXPERIENCE-miljøet. Jeg giver direkte A’er fra hvert projekt; implementering, tidsplaner, afgivne løfter og overholdelse er gået som forventet. Jeg kan ikke pege på en enkelt fejl, som PLM Group har begået, og det styrker igen min egen forståelse for at vælge den rigtige partner,” forklarer Timo.

 

Magiske stunder også I fremtiden

Hvis virksomheden fortsætter med at vokse som i de sidste år, så vil Whitepoint Optics fortsætte med at styrke deres markedsstatus blandt verdens førende producenter af cine-objektiver. Deres mål er at klart; at være verdens bedste og at eksportere kvalitetsprodukter med en bestemt finsk kultur.

“Det er tydeligt at vores produkter er verdensklasse, og vores måde at gøre tingene på har gjort vores partnere glade. I år producerer vi 300 cine-linser og til næste vil det være 450. Hvis vi forvalter vores position og penge korrekt kan vi fordoble produktionen indenfor 5 år. Derudover hjælper det rette designværktøj også med at vokse yderlig. Derudover er vi den eneste nordiske virksomhed, der fremstiller disse produkter til Hollywood – jeg vil sige, at lige nu ser fremtiden klar ud” Afslutter Timo.

 

Vil se nærmere på Whitepoint Optics produkter, så kan du gøre det her

Vil du læse mere om 3DEXPERIENCE-platformen kan du gøre det her – Ønsker du høre nærmere om 3DEXPERIENCE er noget for din virksomhed, så kan du kontakte os her